​Dizajn i knjige, poezija, crteži i putopisi
Alex Raymond, Rip Kirby

Alex Raymond, Rip Kirby

Prošle godine u nakladi Fibra objavljene su sabrane novinske pasice o legendarnom detektivu Ripu Kirbyju. To hvalevrijedno luksuzno izdanje u četiri toma prva su cjelovita, arhivska zbirka genijalnog majstora olovke, pera i kista Alexa Raymonda (1909. – 1956.) poslijeratnog klasika koji je obilježio generacije vjernih čitača širom svijeta, pa smo taj strip pratili i ovdje putem Vjesnika i Stripoteke.

Tko je Rip Kirby?

Oličenje sveameričkog sportaša, ali i učenjak s naočalama, lulom i doktorskom diplomom. Bivši marinac i odlikovani ratni heroj koji redovito trenira boks u Klubu pustolova. Zaneseni igrač golfa, pijanist i poštovatelj Bethovena i umjetnosti. Prvi moderni privatni detektiv, vješt s revolverom i jak na udarcu, ali i nepopravljivi romantičar i idealist. Lako zaljubljiv, šarmantan, odan prijatelj, osjetljiv na nepravdu i žene u nevolji. Njegov kreator Alex Raymond prethodno se proslavio radom na Flashu Gordonu, a kada je Japan bombardirao Pearl Harbour dobrovoljno se prijavio u marince i ostao u borbama na Pacifiku do kraja II svj. rata iz kojeg izlazi kao bojnik po činu ali bez posla. Flasha Gordona je u međuvremenu preuzeo drugi crtač, pa King Features Sindycate nudi Raymondu slobodne ruke u kreiranju potpuno novog junaka i tako je rođen strip o Ripu Kirbyju, potpuno različitom od Spillaneovih ili Chandlerovih mrzovoljnih detektiva nasilnika, asocijalnih tipova s poremećajem ponašanja. Ekološki i socijalno osviješten, a istovremeno ljubitelj brzih automobila i društvenih događanja na Manhattanu, Rip Kirby je, u dvije riječi, renesansni čovjek.

U kratkom autobiografskom profilu iz 1952. Alex Raymond je tvrdio da osim što želi stvarati najbolja djela za koja je sposoban, želi postići i devedeseticu u golfu. Nedugo zatim počeo je u golfu pobjeđivati na velikim turnirima, a zagrijao se i za automobilske utrke. Na utrci u Lime Rocku u Connecticutu osvojio je drugo mjesto. Rado se slikao za volanom svog crvenog jaguara XK140, tada jednog od najbržih sportskih automobila na svijetu, a vozio je i K2 Allard, Chevrolet Corvette, Gull Wing Mercedes kabriolet i Ferrari (posuđen od filmske glumice Ingrid Bergman). Dok je u pauzama između epizoda Raymond u osami garaže na Long Islandu po svojim nacrtima i s dijelovima uvezenim iz Italije sastavljao trkaći Bandini, Kirbyjeve pustolovine od istočne do zapadne obale SAD-a, od ruba Afrike o mjesto do britanskih otoka, od Južnog Pacifika do Transilvanije, s oduševljenjem su pratili čitatelji u 70 novina širom SAD-a.

Nažalost, strast prema brzoj vožnji odvela je Alexa Raymonda u smrt na vrhuncu karijere. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u 47-oj godini. Rad na Kirbyju i njegovom vjernom suputniku batleru Desmondu (bivšem londonskom provalniku) nastavio je John Prentice, a Alex Raymond uz Miltona Caniffa (Terry i pirati) i Hala Fostera (Princ Valiant) zauvijek ostaje jedan od tri velikana američkog novinskog stripa.

Kismet Kildare, slikarica magnetizirajućih zelenih očiju, koja je zavela Ripa Kirbyja kako bi mu se mogla osvetiti jer je vjerovala da je strpao njenog oca u zatvor, rekla je za Raymondovog dvojnika od crne tinte na papiru: “Rip Kirby je prvoklasni detektiv, glavni čovjek na Manhattanu. Kozmopolit, zanosan, čak i zgodan.” Crnokosa glumica Pagan Lee, femme fatale, u početku suputnica zloglasnog Manglera, Kirbyjevog najljućeg neprijatelja, govori ovo o Ripu kada ju je u jednoj epizodi spasio od ubojstva: “Kakav muškarac! Doleti kao vihor kad misli da sam mrtva, a bježi kada me nađe živu!” Voljela ga je i Sari Adair, kapetanica broda Lutalica na Južnim morima, no njen slobodni duh Rip nije mogao uokviriti u panoramu Newyorških nebodera, pa ga je napustila s nadom da će ih možda vjetrovi jednom ponovo spojiti. Kada bi se Kirbyju najodanijoj ženi, plavokosoj manekenki Honey Dorian, smračilo zbog njegovih avantura zvala bi ga “Casanovom na avionski pogon.”

Zaronite dakle u jedan drugi svijet, koji je, iako dalek, pravi praznik za oči, crno-bijeli ali životvoran, pun prvoklasnih zagonetki i ljubavnih vratolomija, s naslovima epizoda poput Tigrica iz El Kazara; Opasnost na Key Diablu; Koga bogovi unište; Veselo ljeto Pagan Lee; Opasnost u snijegu; Tamna noć duše; Oči Kismet Kildare; Manglerov povratak; Mala bjegunka; Slučaj ubojstva Chip Faraday; Teror na Temzi …

NOVA KNJIGA: Daniel Sempere i njegova ljubav Bea, junaci majstorski ispripovjedanog trilera Sjena vjetra Carlosa Ruiza Zafóna, u netom objavljenoj knjizi Zatočenik neba (Fraktura 2012., prijevod Silvana Rogić) vraćaju se pustolovini na velika vrata kada u knjižaru Sempere & sinovi uđe misteriozni neznanac u potrazi za unikatno ilustriranim, skupocjenim izdanjem Grofa Monte Crista. Ispod naslova upisat će posvetu: “Ferminu Romeru de Torresu, koji se vratio iz mrtvih i koji drži ključ budućnosti,” i mi ćemo opet kroz atmosferu dostojnu Dumasa, Dickensa i Poea zakoračiti gotičkim labirintom Barcelone u priči o zatočenju, izdaji i povratku smrtnog neprijatelja, ali i o ljubavi i nadi.

Tomica Bajsić, prethodno objavljeno u časopisu Playboy