Zrinjevac, 140 godina, intimni pogled, Božidar Prezelj i HAND DIZAJN STUDIO, 2014., monografija

ZrinjevacZrinjevac, zagrebački Trg Nikole Šubića Zrinskog s alejom platana, poznat i kao dio Lenucijeve potkove, koju čine sedam zagrebačkih donjogradskih trgova, na sjeveru obilježen osebujnim meteorološkim stupom, postavljenim 1884. godine kao dar vojnog liječnika dr. Adolfa Holzera, na jugu poprsjima znamenitih Hrvata, poput Klovića, Jurišića, Frankopana… u središtu definiran prekrasnim glazbenim paviljonom postavljenim krajem devetnaestog stoljeća, najstariji je, najveći, najživlji i najljepši park gradskog centra, stari zagrebački korzo, gdje su se mnogi zaljubili i gdje su mnoga zaigrana djeca odrasla u oazi mira i radosti u samom srcu našeg grada, i uz čiju 140 godina postojanja imamo sada prigodnu monografiju s fotografijama majstora fotografije Božidara Prezelja, stanovnika Zrinjevca od djetinjstva. Za lucidni dizajn zaslužan je Vinko Pašalić koji izvanredno isprepliće priču i sliku, stvarajući tako knjigu koja može poslužiti kao uzor suvremenim monografijama.

Zrinjevac intimni pogled
Zrinjevac intimni pogled

“Simboličan pogled s prozora koji nam predstavlja park na početku svakog novog godišnjeg doba nosi u sebi metaforu autorova osjećaja protjecanja vremena, s punom sviješću o trenutku koji je jedinstven i neponovljiv … Ništa u ovom parku nije statično, ustajalo i mrtvo, sve se kreće i obnavlja,” kaže autorica tekstualnog dijela monografije, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler: “za Božidara Prezelja u parku ne postoji nevažan ili manje zanimljiv detalj, bilo da se radi o palom listu, malom brežuljku snijega na rukohvatu glazbenog paviljona ili sjeni kandelabra na travnjaku. Sve je prožeto pulsiranjem života, čak i zimski suton ili detalj klupe sa spiralnim naslonom za ruku.”
Božidar Prezelj profesionalni je fotograf od 1990., kada se zapošljava kao fotoreporter u Večernjem listu. Bio je voditelj Hand foto studija s kojim i danas poslovno surađuje. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Za njim su brojne izložbe na temu mora i otoka, primjerice Mediterraneo I i II, More kao platno, Otok i more, a sada i parka Zrinjevca, s kojim je odrastao i na koji se pruža pogled s balkona njegovog stana.

zrinjevac intimnoNakladnik, i kreativni dizajner ove izvanredne monografije, Vinko Pašalić, direktor Hand Dizajn studija – osnovanog prije dvadeset godina od dvoje studenata Likovne Akademije da bi se danas s osamnaest zaposlenih i nizom uspješnih projekata prometnuo u jedan od vodećih dizajnerskih studija – navodi kako je Božo iznimno osebujna ličnost, beskrajno kreativna, neumorna u ispunavanju zadataka i profesionalnom pristupu poslu kojim se bavi – veliki stručnjak svoje profesije. Zaljubljenik je u more, jedrenje, sutone i svanuća, gurman, velik prijatelj i vječni sanjar. Prirodno mu zato pristaju riječi legendarnog Konstantina Stanislavskog: “Treba voljeti umjetnost u sebi, a ne sebe u umjetnosti!”
Edo Popović, pisac, jedriličar i strastveni planinar o Božinim je fotografijama napisao: “Fotografiranje je više od tehnike. Više od kadriranja i pritiskanja okidača. Jedrenje također. Ne radi se tu samo o potezanju konopa i namještanju jedara. Može se, štoviše, fotografirati bez fotoaparata, i jedriti u bonaci. Prezelj umije oboje. Zato su njegove fotografije više od trenutka koji je u njima uhvaćen. One JESU taj trenutak.”
Sarina druga ljubavNajnovije u knjižarama: Kemal Mujičić Artnam, Sarina druga ljubav, Meandarmedija, 2014. Novi roman pjesnika i prozaika kojemu je ljubav, i sve oko nje i za nju, vječno ishodište, i koji u novoj knjizi, riječima nakladnika, “koristi iskustva prethodna dva romana (Pet litara benzina, Vrijeme za ljubav) polazeći od iznimno osjetljive i često traumatične teme ljubomore kao motivacijskoga okvira unutar kojega se razvija priča, pa se može zaključiti kako je pred nama tekst prepun iznenađenja i neočekivanih obrata…”

Prethodno objavljeno u časopisu Playboy